Τι μου έμαθαν οι καταδύσεις για την καθημερινή ζωή

The Deep Blue(s) of our Ocean

Ακόμη κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς να μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε αντί να μένουμε μέσα; Εγώ, σίγουρα ναι… 

Αυτή η περίοδος μοιάζει με δοκιμασία, όλοι έχει χρειαστεί να προσαρμοστούμε και να υπομείνουμε καθώς περνάμε στερήσεις, αβεβαιότητα ή και φόβο. Ανάμεσα σε όσα λείπουν στον καθένα μας, σίγουρα οι βουτιές είναι αυτό που μας ενώνει –ποιος δεν θα ήθελε τώρα να νιώσει το δροσερό νερό να μπαίνει wetsuit του; Μπορούμε, ωστόσο, πάντα να αναπολούμε όλα τα όμορφα πράγματα που μας έμαθαν οι καταδύσεις τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την ταραγμένη περίοδο. Με μία δόση αισιοδοξίας, πιστεύουμε ότι το να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε ακόμη και τώρα, ο καθένας για τον εαυτό του, θα μας κρατήσουν χαρούμενους και ισορροπημένους. Γιατί μήπως έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε το τέλος αυτής της κρίσης;

Κάπως έτσι, αυτή την περίοδο έχω αρχίσει να εκτιμώ όλα όσα με έμαθαν οι καταδύσεις με ένα διαφορετικό τρόπο, πιο κοντά στην καθημερινή ζωή. Ακολουθούν μερικοί «καταδυτικοί» κανόνες που ίσως κάνουν και την ρουτίνα μας μακριά από το νερό πιο χαρούμενη, ισορροπημένη και ευχάριστη!

Να τηρούμε τα όρια μας:

Στις καταδύσεις, μαθαίνουμε πάντα να μην υπερβαίνουμε τα όρια της εκπαίδευσης και της εμπειρίας μας αλλά και του πού και πώς αισθανόμαστε άνετα. Αυτό σημαίνει να μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό μας πέρα από τις αντικειμενικές μας δεξιότητες ή τις εμπειρίες μας αλλά και πως μπορεί κάποια στιγμή και για διαφορετικούς λόγους να μην νιώθουμε άνετα να κάνουμε κάτι που κατά τα άλλα συνηθίζουμε. Ένας δύτης που είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος στη βαθιά κατάδυση, για παράδειγμα, μπορεί κάποια μέρα να μην νιώθει καλά να κατέβει σε βαθιά νερά, λόγω κούρασης, έλλειψης ύπνου ή απλώς κακής διάθεσης. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να μείνει σε ρηχότερα βάθη, όχι να υποκύψει σε προσωπική ή κοινωνική πίεση για την εικόνα που θα δώσει στους υπόλοιπους.
Έτσι και στην καθημερινότητα, ειδικά την περίοδο της καραντίνας, μπορεί να έχουμε συχνές αλλαγές διάθεσης ή να νιώθουμε πως και τα απλούστερα πράγματα κάποιες φορές είναι δύσκολα. Ας αποδεχτούμε πως αυτό είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο.

Ομαδικότητα:

Η σημασία του ζευγαριού μας και της ομάδας γενικότερα σε μία βουτιά είναι γνωστά. Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως σε αυτή την έντονη, αγωνιώδη περίοδο που ζούμε, δεν είμαστε μόνοι. Περνάμε συλλογικά την ίδια κατάσταση επομένως μπορούμε πάντα να στραφούμε σε φίλους και οικογένεια για παρέα, βοήθεια και παρηγοριά. Πιθανόν κι εκείνοι να αποζητούν το ίδιο απλά κανείς να μην κάνει το πρώτο βήμα!

Υγιής τρόπος ζωής:

Να προσέχουμε δηλαδή τον εαυτό μας. Καλή διατροφή, άσκηση στον βαθμό του εφικτού αλλά και επιτρέποντας στον εαυτό μας μικρές «παρασπονδίες» που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Η ισορροπία είναι το παν! Σε συνέχεια αυτών, όπως μας υπενθυμίζει και η DAN, όταν έρθει η στιγμή να επιστρέψουμε στο νερό, θα βοηθήσει σίγουρα να έχουμε συντηρήσει έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής ώστε να είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε με ασφάλεια τις βουτιές μας. Ας μην παραλείπουμε λοιπόν αυτό το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο ή όποια είναι η αγαπημένη μας δραστηριότητα αυτή την περίοδο!

Και στο τέλος, να αφηνόμαστε στο πώς κυλάνε τα πράγματα:

Όπως και σε μία κατάδυση σε ρεύμα, αντί να προσπαθούμε να αντισταθούμε, να διορθώσουμε ή να φέρουμε τις ευνοϊκές συνθήκες, αποδεχόμαστε πως κάτι τέτοιο είναι πάνω από τις δυνατότητές μας και απολαμβάνουμε τη βουτιά με τις συνθήκες που επικρατούν. Όχι πως μία πανδημία είναι το ίδιο με μία κατάδυση αναψυχής! Αλλά τα μικρά πράγματα που μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε είναι τώρα σημαντικότερα από ποτέ, Αρκεί να μην ξεχνάμε ενώ αφηνόμαστε πως η ασφάλεια πάντα προέχει. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, παραμένουμε πάντα προσεκτικοί και σε εγρήγορση και απολαμβάνουμε όλα τα όμορφα πράγματα που μπορούμε!

Ελπίζω να μένουμε ασφαλείς, θετικοί και να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε βουτιές!

Άρθρο από: Κατερίνα Κακαβίτσα

 


Περισσότερα στη σελίδα της DAN